En del af Odsherred Kommune

Læseglæden breder sig ud i alle hjørner af Odsherred

tir, 09/24/2019 - 18:52 -- gigch

Læsefestival

I det syvende år med den prisbelønnede Litteratur- og Læsefestival for børn og unge er den udvidet til dagplejen og omfavner derfor alle 0- til 20-årige i kommunen.


Litteratur- og læsefestivalen for børn og unge i Odsherred bliver i starten af november afviklet for syvende år i træk. For første gang er dagplejen også en del af målgruppen og festivalen favner dermed alle børn og unge mellem 0 og 20 år. Kulturkonsulent Anne-Marie Donslund, Kultur og Fritid, modtog tidligere på året Blixen-prisen 2019 for årets bedste litteraturformidling, for hendes arbejde med tilblivelsen af festivalen. Prisen er et tegn på, at festivalen efterhånden har opnået en kvalitet og en størrelse, der gør sig nationalt bemærket.


Skal fremme glæden og lysten ved at læse


Festivalen er meget alsidig og omfangsrig og handler om meget mere og andet end at sidde og læse bøger. Festivalen har forfatter- og illustratorbesøg gennem Huskunstnerordningen, en læsekonference for lærere og pædagoger, teater- og kunstudstillinger, højtlæsning og læsehær, læsekuffert og tegnekonkurrence, fortællinger og besøg i kirker og på museer, film i Vig Bio, skrive- og højtlæsningskonkurrencer og meget mere.


Litteratur styrker evnen til at fordybe og koncentrere sig, giver indlevelsesevne, empati, sprogforståelse, viden og fantasi. Udover alle de gode egenskaber, der stimuleres ved litteratur, så er et at hovedformålene med festivalen at fremme lysten og glæden ved at læse. Vi ved, at børn, der læser, klarer sig bedre i skolen og har større chance for at tage en uddannelse.


Stigende interesse


- Vi er meget glade for at festivalen er blevet en årlig tilbagevendende begivenhed, som børn og voksne ser frem til, og at den i år bliver udbredt til også at omfatte dagplejebørnene og dermed reelt retter sig til alle børn og unge i kommunen, siger projektleder Anne-Marie Donslund, Kultur og Fritid.


Interessen for Litteratur- og Læsefestivalen vokser år for år. I år har Dansklærerforeningen selv henvendt sig, da de har hørt om projektet og gerne vil være med. De har bl.a. sponsoreret boggaver til indskolingen samt to af de workshops der er til læsekonferencen for lærere og pædagoger.
- En af grundene til, at folk gerne vil bidrag til festivalen, er alt det gode, der kommer ud af den. For eksempel oplever bibliotekerne i Odsherred en mærkbar stigning af udlån i månederne efter festivalen. Det er super flot, da bibliotekerne på tværs af landet oplever et fald af udlån generelt. For os er det vigtigt, at vi fokuserer på at børnene får gode læsevaner og at de opdager, at man kan læse af lyst og ikke af pligt, fortæller Anne-Marie Donslund.

 

Festivalen åbner med en festlig koncert for 0.-2. klasserne med ABC-orkestret på Borren Højby Idræts- og Kulturcenter mandag den 4. november 2019 kl. 10.00-12.00. Borgmester Thomas Adelskov holder åbningstalen, hvorefter der vil være optræden med Læsefidusen og afsløring af, hvem der har vundet Læsefidusens tegnekonkurrence, som børnene i ugerne forinden er blevet præsenteret for.